Binnenste Buiten

De gezichten achter binnenste Buiten

Wie zijn Patricia Vandeneemele & Michèle De Groote. Patricia Vandenameele is een ervaren integratief psychotherapeut. Als docent en supervisor binnen de Academie voor Integratieve Psychotherapie kent ze als geen ander de uitdagingen die hulpverleners dagelijks tegenkomen. Michèle De Groote is klinisch orthopedagoog en docent aan de Odisee Hogeschool, gespecialiseerd in beeldend coachen. We zijn moeder en dochter en vormen samen Binnenste Buiten. We besloten de krachten te bundelen en ontwikkelden onze eigen integratieve methodiek om te verbeelden binnen coaching & psychotherapie.

Moeder en dochter
samen aan het roer

Bij Binnenste Buiten staan we als moeder en dochter samen aan het roer. We laten ons leiden door een gemeenschappelijke passie voor krachtgericht begeleiden van mensen. Dat doen we het liefst op een eigenzinnige en beeldende manier. Met niemand anders is het zo fijn samenwerken. We zijn beiden intuïtieve denkers waardoor we elkaar goed begrijpen en snel verbanden leggen. Ook het samen creëren en ontwerpen geeft ons veel voldoening. 

Onze missie

Onze missie bij Binnenste Buiten is tweeledig. Ten eerste willen we cliënten helpen om op een toegankelijke en bruikbare manier toegang tot en regie te krijgen over hun eigen innerlijke wereld. We willen hen empoweren om hun emoties, gedachten, behoeften en waarden te verkennen en te begrijpen met behulp van beeldende materialen.

Over ons

Ten tweede willen we begeleiders helpen begeleiden. Nu is de tijd rijp om onze expertise en materialen ook te delen met andere hulpverleners. Binnenste Buiten is niet alleen een methodiek; het is een bron van vertrouwen en houvast voor begeleiders.

Ons doel? Hulpverleners zoals jij ondersteunen, zodat je met meer vertrouwen en stevigheid kunt begeleiden.

" Binnenste Buiten is geboren uit een gedeelde passie voor beeldend werken en een diepgeworteld geloof in de kracht van visualisatie. "

Waarom binnenste Buiten?

Vanuit onze integratieve scholing zijn we vertrouwd met een
breed scala aan theoretische kaders en benaderingen, wat ons in staat stelt om op maat te werken van elke cliënt.

Maar we stonden voor een uitdaging: we misten een praktisch
en concreet kompas, zowel voor onszelf als therapeuten als voor onze diverse
cliënten. We zochten iets tastbaars, iets dat voor iedereen toegankelijk was,
omdat het vaak veel moeite kost om telkens opnieuw uit te vogelen…


Onze zoektocht bracht ons bij de kracht van visueel materiaal...

Het heeft de bijzondere eigenschap om denken en voelen te verbinden en kan velen helpen, ongeacht hun specifieke hulpvraag of achtergrond. Tijdens onze opleidingen verkenden we diverse creatieve en beeldende benaderingen.

Maar er bleven vragen knagen: Hoe vertaal je al deze inzichten naar iets concreets voor de cliënt? Wanneer pas je welke technieken toe en bij wie? En hoe kun je als therapeut meer zelfvertrouwen opbouwen, vooral in complexe situaties?

Het was hier, in het antwoord op deze vragen, dat Binnenste Buiten ontstond. We ontwikkelden een methode die hoofd en hart verbindt, die diepgang biedt en tegelijkertijd zowel coachend als therapeutisch is. Ons doel is om deze methode te delen met jou als hulpverlener, om je te ondersteunen bij het begeleiden met meer zelfvertrouwen en veerkracht.

“De kracht ligt niet in het omarmen van wie je bent, maar in het omarmen van wie je werkelijk bent.”

Klinisch orthopedagoog

MICHELE dE gROOTE

Mijn droom?  Mensen helpen naar het (terug)vinden van een diepere verbinding met zichzelf. Ze begeleiden om met mildheid naar zichzelf en wat ze hebben meegemaakt te kijken. Samen zoeken naar wat je werkelijk nodig hebt. Ik geloof dat je alleen zo, ook écht verbinding kan maken met wie je liefhebt. 

Als klinisch orthopedagoog heb ik ervaring opgedaan in het begeleiden van jongeren en volwassenen met verlieservaringen of met een beperking. Nu coach ik ook studenten/cliënten in wie ze willen zijn/worden als mens of als leerkracht. 

Als coach en supervisor raakte ik in gesprekken soms het overzicht kwijt. Ik voelde wel wat er speelde, maar kon het niet altijd meteen onder woorden brengen. 

Toen ontdekte ik iets bijzonders: beelden helpen. Ik denk namelijk zelf in beelden. Ik begon te experimenteren met creatieve technieken en merkte dat dit écht werkte. Mijn zelfvertrouwen groeide, en mijn studenten profiteerden ervan. 

Uiteindelijk leidde dit proces tot het ontstaan van Binnenste Buiten  en creëerden we samen onze eigen integratieve visuele methodiek. 

 

“In elke sessie en bij elke cliënt ontdek ik opnieuw de kracht van beeldend werken. Het inspireert me en helpt me groeien als therapeut.”

Integratief psychotherapeut, docent en supervisor

Patricia Vandenameele

Over ons Patricia Vandenameele

Als integratief psychotherapeute en verliestherapeute, heb ik de bijzondere missie om mensen het geloof (terug) te geven in hun eigenste krachten, in de zin en betekenis van hun persoonlijk bestaan. Ik geloof in groei en de potentie van iedere cliënt, wat deze ook heeft meegemaakt, wat er ook is… 

Al snel botste ik op de grenzen van de gesprekstherapie. Ik ging gericht op zoek naar de eigenste taal van elke cliënt. Het samen in beeld brengen op tafel van hun innerlijke wereld, bleek hierbij een krachtige taal en tool. Zowel voor de beelddenker als voor de cliënt die in zijn/haar ‘hoofd’-kantoor vertoeft. Zowel de verbale cliënten als zij die beeld verkiezen boven woord. Het raakt. 

Als beelddenker en psychotherapeut zoekend naar een veilige manier om de diepste lagen aan te raken, vond ik met onze beeldende methodiek Binnenste Buiten meer zelfvertrouwen in het begeleiden en vertrouwen in het persoonlijk proces van mijn cliënt…

Illustratrice

Louise De Meester

Bij Binnenste Buiten zijn we trots om samen te werken met de getalenteerde illustratrice, Louise De Meester.

Met een passie voor het tot leven brengen van emoties en complexe gevoelens door middel van kunst, heeft Louise de unieke gave om abstracte concepten om te zetten in levendige illustraties. Haar kunstwerken, die te zien zijn op elke kaart in onze set, brengen diepgaande psychologische en emotionele processen op een toegankelijke en visueel aantrekkelijke manier over.

Louise’s werk is doordrenkt met empathie en begrip voor de menselijke psyche, wat perfect aansluit bij de filosofie van Binnenste Buiten. Haar illustraties maken het gemakkelijker voor hulpverleners en cliënten om te communiceren over gevoelens, gedachten en gedragingen.

Met haar kenmerkende stijl voegt Louise een extra dimensie toe aan onze kaartenset, waardoor deze niet alleen een nuttig hulpmiddel is, maar ook een visueel kunstwerk op zichzelf. 

De kracht van visualisatie

Wat onze klanten zeggen

Blijf op de hoogte van ons aanbod

Schrijf je in voor de nieuwbrief. 

Je blijft op de hoogte van nieuwe producten of interessant aanbod. Je krijgt af en toe ook handige tips. Geen spam, beloofd. 

Scroll naar boven