Binnenste Buiten

oNTDEK ons BINNENSTE BUITEN SUPERVISIE-practicum TRAJECT
Voor hulpverleners

Hoe fijn zou het zijn als...?

"Supervisie is goede zelfzorg. Het helpt je sneller detecteren waar je knel komt te zitten, secundaire traumatisering en tegenoverdracht voorkomen."

Waarom is dat belangrijk?

Het begeleiden van cliënten doet iets met ons als hulpverlener. Soms vergeten we dat we als hulpverlener ook mens zijn, met onze eigen kwetsbaarheden. Emoties en kwetsbaarheid die ook zorg en aandacht verdienen.

Zelfkennis is de sleutel tot effectieve begeleiding. Als hulpverlener ben je verplicht om jezelf en je innerlijke toneelspelers en jouw kwetsbaarheid te (h)erkennen en omarmen. Het herkennen van je eigen patronen en kwetsbaarheid opent de weg naar diepere verbinding met jouw cliënten. 

"Ons groepssupervisietraject biedt een specifieke gelegenheid om de Binnenste Buiten methodiek op een dieper niveau eigen te maken en toe te passen, terwijl deelnemers ook hun eigen werkzorgen en leervragen verkennen."

Hoe gaan we te werk?

Je brengt tijdens één van de sessie een eigen werkzorgen en leervraag in, en we gaan samen aan de slag om deze te verkennen en begrijpen. We maken hierbij gebruik van visuele tools en tafelopstellingen om jouw werkzorg helder in beeld te brengen.

Met behulp van onze unieke visuele tools en tafelopstellingen oefen je bovendien om de werkzorg van de supervisanten op een overzichtelijke manier in beeld te brengen. Op die manier krijg je zelf ook tools en oefenkansen om deze methodiek eigen te maken en toe te passen bij jouw eigen cliënten.

WAT ZAL JE Bereiken?

Door deelname aan dit supervisietraject zal je: 

zelfinzicht

Ontdekken welke eigen stukken of toneelspelers in jou worden geactiveerd tijdens jouw begeleiding. Je ontdekt hoe jouw eigen innerlijke spelers jou sturen als begeleider.

Eigen kwetsbaarheid

Je eigen kwetsbaarheid erkennen en er zorg voor dragen, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan voor zowel jou als jouw cliënten.

Krachtig zelfbewustzijn

Meer vanuit een krachtig zelfbewustzijn begeleiden.

Handvaten vanuit de methodiek

Concrete en praktische tools leren om jouw cliënten effectiever te begeleiden vanuit onze Binnenste Buiten methodiek.

Vooropdracht

Eén of twee deelnemers sturen op voorhand hun werkzorg door via mail naar de supervisoren en deelnemers.

Sessie 1 (3U)

Er wordt tijdens de eerste sessie uitgebreid tijd gemaakt om kennis te maken. De eerste werkzorgen worden ook behandeld. ​

Sessie 2 (3U)

Er wordt teruggeblikt op voorgaande sessie. Er is ruimte voor vragen. Er komen twee werkzorgen aan bod. ​

Sessie 3 (3U)

Er wordt teruggeblikt op voorgaande sessie. Er is ruimte voor vragen. Er komen twee werkzorgen aan bod.

Sessie 4 (3U)

Er wordt teruggeblikt op voorgaande sessie. Er is ruimte voor vragen. Er komen twee werkzorgen aan bod.

Sessie 5 (3U)

De laatste werkzorgen komen aan bod. Er wordt ook een afsluitend verbindend moment voorzien.

Hoe gaat het praktisch in zijn werk?

Kies jouw reeks en schrijf je in

Donderdagochtend reeks

dONDERDAGAVOND REEKS

Opgelet: De plaatsen zijn beperkt. Wil je zeker zijn van jouw plaatsje?

Schrijf dan zo snel mogelijk in.

Inschrijven kan tot en met 8/02/2024. 

Lukken deze data niet voor jou/jullie?

Als je zelf een groepje verzamelt, dan plannen we een aangepast supervisieleertraject voor jullie.

tafelopstelling
De pleaser

Veelgestelde vragen

Binnenste Buiten is een  methodiek die elementen uit verschillende psychologische benaderingen en methodieken integreert. We gebruikten bij de ontwikkeling van onze kaartenset vooral  inzichten uit de Jungiaanse psychologie van de archetypen, de Voice Dialogue-methode van Hal en Sidra Stone, de traumatheorie van Franz Ruppert, de inzichten van Brené Brown en Kristin Neff rond zelfcompassie, self-soothing uit EFT,  de methodiek “Een taal erbij” van Marleen Diekmann, therapeutisch werken met poppetjestaal bij verlies door Riet Fiddelaers-Jaspers, de methodiek van Beeldkracht van Caroline Franssen  … Op deze manier ontstond een stevige en inhoudelijk rijke basis.

Deze integratieve aanpak zorgt ervoor dat diverse perspectieven samenkomen en elkaar versterken. Het resultaat is een holistische benadering die de complexiteit van het menselijk ervaren omvat.

Het leent zich uitstekend voor cliënten (jongeren of volwassenen) die behoefte hebben aan meer zelfinzicht en zichzelf beter willen leren kennen. Beelddenkers zullen zich volledig kunnen vinden in het visuele concept. Maar ook sterk rationeel ingestelde cliënten worden door de kaartenset op een veilige manier uitgedaagd om in contact te komen met hun gevoelens zonder afstand te moeten doen van hun ratio.

Het kan gebruikt worden als een louter coachend instrument om inzichten te verkrijgen en patronen te doorbreken. Daarnaast is het bruikbaar om naar diepere lagen te gaan, waarbij het veiligheid biedt bij verlies- en traumaverwerking.

Voorwaarde om de methodiek te gebruiken bij een cliënt, is dat de cliënt in staat is tot zelfreflectie, en zich kan vinden of verplaatsen in het concept dat onze persoonlijkheid uit vele delen bestaat. Bij cliënten met ernstige psychopathologie zoals psychoses en borderline is de methodiek mogelijk minder aangewezen. Ook als de cliënt op zoek is naar pasklare antwoorden, is de kaartenset niet geschikt. 

De methodiek is een veelzijdig instrument dat kan worden ingezet in verschillende contexten. De methodiek is een tool ontworpen voor hulpverleners, coaches, begeleiders, psychotherapeuten. Deze is afgestemd op de hulpvraag en eigenheid van jouw specifieke cliënt. Of je nu werkt aan persoonlijke groei, traumaverwerking, teambuilding, intervisie en supervisie, koppel- en gezinstherapie, verlies en rouw, deze kaartenset biedt ondersteuning.

Tegelijk kan de kaartenset ook gebruikt worden door cliënten die willen werken aan hun eigen persoonlijke ontwikkeling. Ondersteuning door een hulpverlener kan nodig zijn. 

Je ontvangt een e-book met uitleg bij de kaartenset en een gratis demo die jou op weg helpen zodat je als hulpverlener meteen aan de slag kan met de kaartenset. Wil je nog veel meer mogelijkheden met de kaartenset verkennen, dan ben je welkom bij een opleiding, zowel online als fysiek. 

Heb je nog vragen of heb je meer informatie nodig over ons supervisietraject? Neem contact op via info@mijnbinnenstebuiten.be

Scroll naar boven